Evenementen

Roden trilt regelmatig op haar grondvesten. Niet van aardbevingen, maar van al het leuks wat er te beleven valt. Elk evenement ademt de Drentse gezelligheid en gastvrijheid uit, of je nu van fietsen, kerstmarkten of kunst houdt. Letterlijk het hele jaar door kun je in Roden terecht voor de spannendste en uitbundigste evenementen.

De Lus van Roden

In juni wordt de Lus van Roden gereden, een wielerwedstrijd van 100 kilometer rond Roden. Veel bekende namen reden de Lus al, het is dan ook een van de bekendste wielercriteriums van Nederland. Zeggen de namen Erik Dekker, Johnny Hoogerland en Tom Jelte Slagter je iets? Kom dan vooral kijken. En je hoeft niet mee te fietsen hoor, er is plaats genoeg op de talloze gezellige terrasjes in Roden!

KNIGHT RIDE

De Knight Ride is een wielerronde die midden in de nacht gereden wordt, in twee rondes van in totaal 45 kilometer. Er worden steeds uitdagende routes voor de ATB-ers bedacht, waarbij het helemaal niet ondenkelijk is dat er dwars door gebouwen heen gefietst wordt. Na afloop blijven de terrassen nog lang open en goed gevuld!

RODERMARKT

Kleintje Rodermarkt is de opmaat naar de Rodermarkt. De Rodermarkt is een ‘wereldwijd’ begrip in de omgeving. Rond het 4e weekend van september is het feest in Roden, dan gaan de remmen los. Een week lang stroomt Roden vol met tienduizenden bezoekers die komen genieten van de Rodermarktparade, livemuziek, de draverij, kermis en nog veel meer. Kom vooral kijken, want die Rodermarkt wil je, net als Kleintje Rodermarkt, niet missen!

Kleintje ROdermarkt

Rond hemelvaart wordt in Roden de Kleintje Rodermarkt gehouden. Dat is genieten op gezellig volle terrassen! Daarnaast kunnen paardenliefhebbers hun hart ophalen op het (tuig)paardenconcours en kun je lekker zweven in de zweefmolen op de kermis. Een heel lang weekend lang muziek, gezelligheid, braderie en vuurwerk. Dat wil je niet missen!

Concours Hippique

Het Hemelvaartsweekend staat traditiegetrouw helemaal in het teken van het paard. Op Hemelvaart-donderdag is er het grote concours springen op het evenementen terrein aan de Norgerweg en dressuur op het terrein van de Havezate Mensinge. Op zaterdag mag de jeugd zijn of haar kunsten laten zien tijdens het Pony Concours met Bixi rubriek voor de allerjongsten. Op zondag vind het Concours Hippique Tuigpaarden plaats op het evenementen terrein en Men-wedstrijden op het terrein van de Havezate Mensinge.

Wat ‘n kunst

In het eerste weekend van september puilt Roden uit van kunst, muziek en gezelligheid. Tijdens dit festival kun je genieten van muzikale optredens van niet de minste artiesten. Denk hierbij aan artiesten als Ellen ten Damme, maar ook brassband de Bazuin. Voor elke muziekliefhebber wat wils dus. Ook kun je workshops en masterclasses volgen van bekende kunstenaars. Wat ’n Kunst wordt afgesloten met een kunstmarkt, waar je niet alleen naar kunst kunt kijken, maar het ook kunt kopen.

Lees meer

Weihnachtsmarkt

Roden hult zich halverwege december in Duitse sferen tijdens de Weihnachtsmarkt op de Brink. Kom alvast gezellig in de kerstsfeer met de talloze kraampjes rond de Catharinakerk, warm jezelf op met een glaasje glühwein, geniet van het muziekprogramma en straattheater. Schaats een rondje op de kunstijsbaan of sla mooie kerstspulletjes in. De Roder Weihnachtsmarkt is een van de grootse en leukste kerstmarkten in de wijde omgeving

Het Klaverblad van Noordenveld

Het Klaverblad van Noordenveld is een wandelevenement wat een vaste waarde is op de Roner evenementenkalender. Honderden deelnemers trekken hiervoor elk jaar de wandelschoenen uit de kast en ontdekken alle windstreken rondom Roden. De routes variëren in afstand zodat deelname aantrekkelijk is voor zowel diegene die gewend is veel meters te maken als de plezierwandelaar die met vijf of tien kilometer ook tevreden is. In 2022 werd het voor het eerst de Beleeftocht speciaal voor kinderen en mensen met een beperking aan de routes toegevoegd.

Bekijk hier de volledige agenda van Roden