Wat ‘N Kunst

Kunst zien en beleven, in de breedste zin van het woord

Elk jaar het eerste weekend van september verandert Roden in een kunst- en cultuurtrekpleister. Het festival WatnKunst werd voor het eerst georganiseerd in 2017 en is een vaste waarde op de evenementenagenda. De opzet verandert elk jaar wel weer een beetje, maar dat alles om kunst en cultuur draait, is nooit anders.

Ontstaan

Met voorbeelden als kunstenaarsdorp Bergen aan Zee of het festival Noorderzon in Groningen in het hoofd werd er in 2017 gewerkt aan een festival voor Roden wat gericht is op kunst, maar voor iedereen wel iets te bieden heeft. Het doel was aandacht voor de kunst, maar dan in de breedste zin van het woord. Muziek, maar ook kookkunst vallen hieronder. Vaste waarde – alleen in de Corona jaren niet – is dan ook het Walking Diner, waar deelnemers van restaurant naar restaurant lopen en overal een andere gang nuttigen.

Stichting Kunstmonumenten en de Culturele Kring werken voor de organisatie samen met het Kunstencentrum K38. Zo is er een werkgroep geformeerd die het festival elk jaar weer op poten zet. Een vast onderdeel is een podiumprogramma waarvoor niet de minste namen gestrikt worden. Ellen ten Damme, Kristl en op de laatste editie van 2022 staat Elske de Wall. WatnKunst richt zich zowel op amateurs als professionele kunstenaars en zoekt de verbinding met het publiek. Grotendeels wordt het evenement daarom in het centrum van Roden georganiseerd. Ook het winkelend publiek word meegenomen in wat cultureel en kunstzinnig Roden te bieden heeft.

Editie van 2022

De editie van 2022 bestaat uit een uitmarkt op zaterdag waaraan onder andere de muziekverenigingen van Roden, de Teken- en Schilderclub, de Roden Girl Choristers en de Schaakclub meewerken. Op zondag wordt de Brink omgeturnd in een kunstmarkt met workshops en een podium.

Kunst- en Cultuurprijs & Talentprijs

Onlosmakelijk verbonden aan Wat ’n Kunst zijn de Kunst- en Cultuurprijs en de Talentprijs. Met deze eerste prijs wil de organisatie van het festival een kunstenaar of organisatie die veel doet voor cultuur een blijk van waardering geven. De Talentprijs is in het leven geroepen om jong of aanstormend talent te stimuleren.