Roden op z’n best

Of je nu een winkelboulevard wilt bezoeken, of met je hond naar de zwemplas wilt, in Roden kan het! En er is nog veel meer te beleven in Roden. Breng een bezoekje aan landgoed Mensinge, wandel de erfgoedroute of verwonder je over de prachtig versierde wagens tijdens de Rodermarkt. Winkels, vertier, rust en natuur. Waar je ook van houdt, Roden heeft het.

(KLEINTJE) Rodermarkt

De Rodermarkt is een ‘wereldwijd’ begrip in de omgeving. Rond het 4e weekend van september is het feest in Roden, dan gaan de remmen los. Een week lang stroomt Roden vol met tienduizenden bezoekers die komen genieten van de Rodermarktparade, livemuziek, de draverij, kermis en nog veel meer. Kom vooral kijken, want die Rodermarkt, die wil je echt niet missen!

Roden in je broekzak

De erfgoedinstellingen in Roden vormen samen de erfgoedkoepel. Om de geschiedenis van dit erfgoed makkelijker uit te dragen, heeft men een app ontwikkeld, Roden in je broekzak. Een digitale erfgoedmeester leidt je via de app langs de historische bezienswaardigheden. Je kunt zelf de route en de onderwerpen bepalen.

Kinderboerderij

Er is geen kind in dit dorp wat niet regelmatig bij de gratis toegankelijke kinderboerderij komt. Hier zijn heel veel dieren te zien en aan te raken. Geiten, lama’s, cavia’s, konijnen en nog veel meer. In een afgesloten gedeelte zijn zwanen en andere watervogels te bekijken. Wie uitgeknuffeld is, kan lekker spelen in de speeltuin. Klim op het klimrek, of glijd van de glijbaan. Vergeet niet het springkussen, dat is pas leuk! Voor de ouders staan er rondom de speeltoestellen tafels en banken om een oogje in het zeil te houden. In de theeschenkerij is het heerlijk pauze houden!

Landgoed mensinge

Museum havezate Mensinge is goed voor een heerlijk dagje uit. Dwaal door de oude havezate met zijn authentieke inrichting en droom even weg bij het leven van toen. Uitgedroomd? Voor een heerlijke lunch loop je natuurlijk even binnen bij Cuisinerie Mensinge, waar je kunt genieten van de heerlijkste gerechten. En vergeet vooral het Mensingebos niet, waar je zo inloopt vanaf havezate Mensinge. Dit prachtige oude bos kenmerkt zich door slingerende paadjes en bredere bomenlanen. Midden in het bos vind je de zwemplas, waar honden heerlijk los kunnen zwemmen in het losloopgebied.

WOONBOULEVARD

Of je nu van de rust van strak en modern houdt, of van de gezelligheid van de landelijke stijl; op de meubelboulevard in Roden vind je zeker iets van je gading. Struin heerlijk door de prachtige woonwinkels voor een accessoire of een meubel. Of doe ideeën op voor je inrichting. En als je bent uitgekeken, loop je natuurlijk even bij het tuincentrum binnen. Hier vind je alles op het gebied van tuinen en kamerplanten.

Erfgoedroute

Twee wandelroutes, een langere van negen en een kortere van vijf kilometer laten je kennismaken met het historische erfgoed van Roden. Door de QR-codes die je onderweg vindt te scannen, leer je meteen allemaal interessante weetjes.

Dikste eik van Drenthe

Aan de Mensingeweg staat de dikste eik van Drenthe, een zogenaamde Wodanseik. Hij is oud, minimaal drie eeuwen en schitterend om te zien, omdat de kruin van de boom vrij staat. De omtrek van de boom wordt regelmatig gemeten en hij blijft groeien. In 2021 was de omtrek 5,41 meter. Deze zomereik is ideaal voor een mooi fotomoment!